Який обрати радіатор для опалення?

Радіатори біметалеві Mirado 500/96 є найпоширенішими опалювальними приладами. Вони відрізняються простотою конструкції, надійністю та відносно невисокою вартістю. Сфера застосування радіаторів – водяне опалення.

Теплоносій, циркулюючи через внутрішню порожнину секцій приладу, нагріває поверхню радіатора. Поверхня виробу нагріває повітря у приміщенні. Секції радіаторів мають різні зовнішні та внутрішні конфігурації, розміри, способи та матеріали виготовлення.

Основна класифікація опалювальних радіаторів ґрунтується на матеріалі виготовлення. Вирізняють кілька основних типів:

1) Чавунні;

2) Алюмінієві;

3) Біметалеві;

4) Сталеві;

Прилади із чавуну, мабуть, відомі всім. Масове застосування радіаторів із чавуну відбувалося за радянських часів. Це було обґрунтовано дешевизною виробництва та відсутністю потреби в економії енергоресурсів. Чавунний радіатор відрізняється високою міцністю, може пропускати через себе значний потік теплоносія. Але якість тепловіддачі бажає кращого, до того ж внутрішня поверхня секцій приладу має схильність до виникнення відкладень. Це поступово знижує ефективність роботи та призводить до засмічення. Чавун є дуже важким матеріалом – це ускладнює процес монтажу.


Алюмінієві радіатори впевнено зайняли одну з провідних позицій у зоні водного опалення. Вони відрізняються якісним ребруванням, високою тепловіддачею, що підвищує площу теплообміну, високим робочим тиском, незначною вагою та привабливим зовнішнім виглядом. Єдиний недолік - підвищені вимоги до якості теплоносія, а саме - до водневого показника. Але навіть за його  порушення термін служби алюмінію має високі показники. Виробники продукції даного виду застосовують заходи щодо покриття внутрішньої поверхні секцій для боротьби з негативним впливом неякісного теплоносія.

Наступними за матеріалами виготовлення йдуть біметалеві радіатори. За технічними характеристиками та зовнішнім виглядом вони практично не відрізняються від алюмінієвих. Головна відмінність полягає у конструкції – на внутрішній каркас зі сталі або міді нанесено алюмінієві ребра. Прилади коштують дорожче (у разі мідного каркасу значно дорожче). Наявність сталевого каркаса говорить про обов'язковий вплив на нього кисневої корозії, мідний (практично нейтральний до негативних факторів) коштує пристойних грошей.


Сталеві радіатори TerraTeknik внаслідок показників якості сталі мають високу міцність, відмінну теплопровідність та класичний зовнішній вигляд. Вартість відноситься до середньої цінової категорії. Вплив корозії не заперечується, тому робота обладнання рекомендується у закритих системах опалення (без доступу кисню). Виробники також розробили низку внутрішніх захисних покриттів секції.